Småföretagarnas lanthandel i Vingåker – en satsning på lokal mat

Skriven av Mats Eriksson

VINGÅKER. Mitt inne i stan, granne med bensinmacken, har något ovanligt vuxit fram: en liten lanthandel som drivs gemensamt av åtta småföretagare. Bakom satsningen står bland andra Ebba och Julia, som såg behovet av en plats där Vingåkersborna kunde handla lokalproducerad mat

Den här lokalen blev ledig och vi tyckte att det behövdes, säger Julia. Vingåkersborna behövde få tillgång till bra lokal mat, och här säljer vi bara varor från lokala producenter.


Ett samarbete som bär

Butiken drivs kooperativt: varje företagare turas om att stå i butiken. På så sätt kan de små aktörerna, som ofta saknar resurser att driva en egen gårdsbutik, nå ut till fler kunder.

Jag står här ungefär var nionde gång, alltså en gång var tredje vecka, berättar Ebba. Det gör det möjligt för oss alla att vara med utan att det tar över hela vår tid.

För småföretagarna innebär lanthandeln både gemenskap och samarbete. Man lär känna varandra, säljer varandras produkter och är stolta över att tillsammans kunna erbjuda ett brett utbud.


Säsongsutmaningar och ekonomi

Sortimentet följer i stor utsträckning årstiderna. Grönsaker, bär och andra färska råvaror måste säljas när de är i säsong, medan frysta produkter finns året runt.

Men det är inte bara utbudet som varierar – även småföretagarnas vardag är fylld av utmaningar.

Det är svårt både ekonomiskt och tidsmässigt, säger Julia. Man måste vara kreativ för att få ihop det. Men det är också väldigt roligt.


Öppet året runt

Trots att verksamheten bygger mycket på säsongsvaror har lanthandeln öppet året runt. Tre dagar i veckan kan kunderna komma förbi och handla lokalt, mitt i Vingåker.

Tanken är att det ska vara hållbart över tid. Det här är inget som stänger efter sommaren, utan vi finns här även i januari, säger Ebba.