The Art – den dolda pärlan som överlevde pandemin

Skriven av Mats Eriksson

Bakom en diskret dörr på Norra Stationsgatan 65 i Hagastaden döljer sig restaurangen The Art – en kärleksfull och konstnärlig oas som andas storstadspuls från Berlin och New York. Det är krögaren Roy som står bakom konceptet, inspirerat av så kallade speak easy-barer, där mystik och matkonst går hand i hand.


Men resan har varit långt ifrån enkel. Pandemin slog hårt mot restaurangbranschen, och The Art var inget undantag.

– Det har varit tufft, riktigt tufft. Men jag känner mig lyckligt lottad att vi överlevt, säger Roy.

Han lyfter relationen till gäster och leverantörer som avgörande för överlevnaden.

– Goda relationer, lojala leverantörer och schyssta avtal har varit nyckeln. Många har stöttat mig både ekonomiskt och praktiskt.


Just ekonomin är en ständig utmaning för många krögare. För att kunna satsa vidare tog Roy hjälp av ett lån från Northmill Bank

– Det fungerade otroligt bra. Snabb och personlig service. De hjälpte mig att finansiera omstarten här i Hagastaden.


Sommaren är i full gång, och trots att lunchtiderna varit svåra att fylla, ser kvällarna lovande ut.

– Tisdag till lördag har vi bra bokningar. Jag är väldigt tacksam för det, säger han.

Framtiden ser ljus ut för The Art, som nu har siktet inställt på en stark höst och vinter.

– Ja, nu är vi verkligen på gång. Vi växer som varumärke och vi får fler och fler gäster. Det känns fantastiskt.