Vems frihet värnar vi?

Vi är inne på andra året av covidpandemin och med det lika lång tid med restriktioner i den bransch jag verkar, hotell- och restaurang. En bransch som går på knäna och där de senaste restriktionerna nog blev den sista spiken för många som precis tagit sig upp över vattenytan efter att man släppt restriktionerna i september.

Har restriktionerna spelat någon roll i kampen för att hindra smittspridning? Det finns en känsla av att det kanske, kanske spelade en liten roll att vi på våra krogar hade krav på avstånd för våra gäster i början av pandemin. Efter ett år av avstånd, maxantal per bord och tidiga stängningar så kommer vaccinet. För att skydda och minska smittspridning.

Samtidigt som vi kämpar med nya restriktioner, sviktande gästunderlag, minskad personalstyrka, sinande kassor och en allmänt deppig tid så demonstreras det mot vaccinationer och vaccinpass – för att de hävdar sin rätt till  frihet! Så mycket mediatid de får, så mycket mediatid har inte en tynande bransch som vår fått.

Men vems frihet är det vi ska värna?

Det de inte tar hänsyn till är att deras motstånd mot vaccin och vaccinpass begränsar andras frihet, inte minst företagen och våra anställda som beläggs med tuffa restriktioner för att sjukvården går på knäna då IVA fullbeläggs av ovaccinerade Covidpatienter. Och våra beslutsfattare går på detta och vågar inte införa vaccinpass. Istället ger de oss restriktioner och partiellt näringsförbud, och vi kan straffas om det inte åtföljs.

Idag ser vi den värsta smittspridning någonsin. Men hur farlig är den? De väldigt få rapporter vi ser menar att det liknar mer en vanlig influensa. Det är väldigt tyst om det dock. Smittspridningen skenar TROTS att de halvtomma krogarna stänger 23 . Tror vi att smittspridningen har minskat för att max 8 vaccinerade personer sitter vid samma bord? Ökar spridningen om man sitter 10 vaccinerade vid samma bord kl 23.30? För det är det som ett vaccinpass skulle handla om – de som besöker krogen är skyddade, blir de sjuka kommer de med all sannolikhet inte att belasta sjukvården. Vaccinpass handlar inte om att registrera människor, det handlar om att skydda människor. Och vi kan bedriva våra verksamheter vidare och personalen kan få behålla sina jobb.

Man talar stort om att sjukvården går på knäna, personalen är utmattad och det är ont om vårdplatser. Det är med all sannolikhet så, men är det vår bransch fel eller vår bransch som ska ta skott för det? Det blir lagom patetiskt när tjänstemän ska gå runt med sina tumstockar och mäta avstånd på restaurangerna. Vad kostar det? Kanske de pengarna hade suttit bättre på sjukvårdens konto.

När vi idag lyssnar till presskonferens där man meddelar att restriktionerna på krogen behåller vi till minst 9 feb, nya besked nästa vecka. Mindre än en vecka innan en eventuell förändring, och inget är säkert det har vi lärt oss. Personalen knackar på dörren och vill komma in igen. Deras frihet vill jag värna, deras frihet och trygghet. För hur ska vi kunna ge vår personal trygghet när våra företag slås sönder av restriktioner om och om igen?

I det här läget kan man nog påstå att regeringen offrar besöksnäringen för att verka handlingskraftig. Man offrar den näring som skapar mest jobb till unga och utlandsfödda, man offrar den näring som ger människor upplevelser av händelser, mat och dryck. Och allt detta utan några som helst underlag på att det skulle skapa någon skillnad för sjukvården eller smittspridning. Den 9 feb kommer inte att vara något magiskt datum då allt är glömt, det kommer att ta lång tid att få en så sargad bransch på fötter igen. Mycket lång tid.

Så, vems frihet ska vi egentligen värna?