
Från ladugård till pizzasuccé – familjens modiga väg tillbaka efter konkursen

När livet som mjölkbonde kraschade efter den historiska torkan 2018, stod Jonas och Hedi inför en livsomvälvande utmaning. Idag driver de en vedugnseldad pizzeria i sin gamla ladugård utanför Åre – och kunderna kommer i strid ström.

En bondehistoria som inte slutade där den brukar
Att våga ta steget bort från det invanda kan vara skrämmande. För Jonas och hans familj började det med en konkurs – och slutade med ett nytt liv, bokstavligt talat under samma tak.
– Vi sitter ju nu i det som en gång var vår ladugård, där korna gick förut. Idag har vi istället restaurang här, berättar Jonas med eftertänksam stolthet.
På gården har generationer före honom brukat jorden, men 2018 blev året som förändrade allt. Den extrema torkan slog hårt mot lantbruket i hela landet. Vatten sinade, foder blev en bristvara och nästan 800 mjölkbönder tvingades kasta in handduken – Jonas var en av dem.
– Ölen tog slut, men det gjorde även fodret. Vi kunde inte behålla våra djur. Torkan slog ut oss totalt, säger han.

Från nederlag till ny chans
Efter konkursen stod gården tom – men inte hoppet. Familjen lyckades köpa tillbaka den arrenderade gården, och bestämde sig för att tänka helt om. Kor blev till kunder, foder till deg, och ladugårdens inredning till restaurangmiljö.
– Vi började med att rensa ur allt, tog in lite andra yrkesgrupper som behövde plats: snickare, elektriker, rörmokare. Men ganska snart gick vi själva tillbaka till det vi kunde – restaurangbranschen, berättar Jonas.
Familjen hade erfarenhet sedan tidigare, inte minst från pizzerian de startade inne i centrala Åre under alpina VM 2019. Det var tänkt som ett tillfälligt projekt, en popup under mästerskapet – men blev en succé. På återvunna möbler och skrotade restaurangdelar byggdes något nytt.
– Vi åkte runt och hämtade upp grejer från andra restauranger som skulle slänga. Det blev startskottet.
Men när lokalen i Åre skulle rivas drygt ett år senare, uppstod ett nytt vägskäl. Skulle de fortsätta – och i så fall, var?
Vedugn, visioner och vind i ryggen
Svaret fanns närmare än de trott. En tom lada på familjens egen gård – lite drygt fem kilometer utanför Åre centrum – visade sig vara nyckeln.
– Vi öppnade här i mellandagarna och hade redan en trogen kundgrupp från Åre. Men det visade sig att lokalbefolkningen här ute också älskar pizza, säger Jonas och ler.
Att öppna restaurang på landsbygden innebär både utmaningar och friheter. Den vedeldade ugnen, som varit svår att ha inne i stan, har nu fått ett permanent hem. Utrymme finns, stressen från höga stadshyror är borta – och gästerna kommer ändå.
– Jag tror fler kommer att göra som vi. Det är svårt att driva en nischrestaurang med bara pizza inne i byn med dagens hyror. Här ute får vi vara oss själva, säger Jonas.
En familj – en gård – en dröm
Det handlar inte bara om affärer. För Jonas och hans familj är detta ett sätt att leva. Att få stanna på sin gård, att skapa något nytt tillsammans, och att återigen kunna känna stolthet över platsen där de bor och verkar.
– Första veckan vi hade öppet stod en grekisk familj utanför och sa ”Shit, det här kommer att funka!” Det var häftigt. Då kände vi att vi var på rätt väg.
Att ha gäster som tar sig hela vägen ut på landet för en bit vedugnsbakad pizza – det är inte bara en bekräftelse, det är en påminnelse om vad som händer när människor vågar bryta mönster och följa sin känsla.
– Vi var nervösa, men det blev över förväntan. Det här är vårt liv nu, och det känns fantastiskt att det faktiskt funkar, säger Hedi

Lantlig framtidstro – en växande rörelse?
Berättelsen om Jonas och Hedi är inte unik – men den är symbolisk. Den speglar en rörelse som sakta men säkert växer sig starkare: människor som väljer det lokala, det hållbara, det nära. Från centrala butikslokaler till gårdslokaler med själ.
– Tittar man på Europa så är det ofta så det blir. När det blir för dyrt inne i städerna, flyttar initiativen ut. Det kanske är så även här, säger Jonas.
Med familjens gård som grund och pizzaugnen som hjärta har de byggt upp något som inte bara är en verksamhet – utan ett levande bevis på att det går att komma tillbaka. Med envishet, kreativitet och en hel del kärlek.
Sammanfattning
Jonas och Hedi har visat att det går att vända ett nederlag till en framgångssaga. Från torkans ödeläggelse till en blomstrande pizzeriaverksamhet, är detta en berättelse om hopp, förnyelse och modet att börja om. Deras resa är ett inspirerande exempel för alla som någon gång stått vid ett vägskäl och undrat: ”Vågar jag?”