Alla kan inte sälja kebab – Ola håller liv i den gamla SO-macken
Att kliva in på den gamla macken i Storuman är som att resa tillbaka i tiden. Här doftar det fortfarande olja, kaffe och en gnutta nostalgi. Skyltarna vittnar om en svunnen epok, men verksamheten rullar på – precis som den gjort i snart ett halvt sekel.

Bakom disken står Ola, som drivit macken i hela 45 år.
Det här var ju en Esso från början, på 50-talet. Och sen har vi ju kört på, säger han med ett leende.
Det är något speciellt med stämningen här. Folk kommer och går i en jämn ström. Någon behöver en bult, en annan lite hjälp med bilen.
Telefonen ringer oavbrutet. Alla verkar känna Ola.
– Folk behöver ju personlig service, säger han.
– Alla kan inte sälja kebab. Det ligger någonting i det.

Han skrattar till, men menar allvar. För honom handlar det inte bara om bilar, utan om människor. Att känna sina kunder, veta vad de behöver och kunna hjälpa till direkt.
Här får man ofta snabb service.
Eller i alla fall snabbare än på andra ställen.
Och om det är akut?
Det är ju jämt akut, säger han med ett snett leende.

Visst säljs det också lite korv och hamburgare, men maten är inte det som håller hjulen snurrande.
Vi gör lite grann, men det är inte huvudsysslan.
Framtiden då? Kommer macken finnas kvar om tio år?
Ola rycker på axlarna.
– Det vete fan. Men än så länge är det kul. Så länge jag lever ska jag vara kvar här. Sen får vi se vad som händer med lokalerna.
De största utmaningarna idag handlar om tekniken, berättar han.
Dagens bilar är ju inte bara att hoppa in i. Och att få bra lönsamhet – det är inte så jävla enkelt jämt. Man får hitta lösningarna helt enkelt.
Och så den eviga frågan – vem ska ta över?
Det är nog inte så lätt. Det blir många gratis timmar, säger han och skrattar.
Men en sak är säker: så länge Ola står bakom disken, kommer den gamla SO-andan leva kvar.






