Slopa matkrav för att få servera alkohol

Slopa matkravet för att få servera alkohol.

Sverige har en komplicerad och omodern alkohollagstiftning. Som krögare genomgår man stålbad efter stålbad. Först för att överhuvudtaget få ett serveringstillstånd som kräver inte bara bankgaranti utan pengarna på kontot, inte bara en investeringsbudget utan investeringen ska göras innan tillstånd ges, inte bara ett restaurangkök med allt vad det innebär utan en fullskalig meny med förrätter, varmrätter och desserter. Tack och lov har man tagit bort krav på stekbord för att få servera alkohol. En minimal modernisering av lagen.

Det är kanske inte det mest moderna idag att servera en 3-rättersmeny, allt fler serverar avsmakningsmenyer, tapasmenyer, smårätter o dyl. Men då ska du kunna bevisa att gästerna kan bli mätta. För att få servera alkohol.

Ingen av gästerna är tvungna att äta för att dricka alkohol längre, dock är krogen tvungen att erbjuda det i den form som resp kommun beslutar att det ska vara. Det kan ju alltså variera stort, det blir som små kinderägg för krögaren varje gång man öppnar ny krog och söker tillstånd.

När myndigheten gör sina tillsynskontroller så kontrolleras inte bara nykterhet, ordning, personalliggare (som bara är en närvarokontroll och har förlorat sitt syfte, men det är en annan historia). Myndigheten kontrollerar även att menyn är tillräckligt fullskalig. 3 efterrätter ska finnas där vi har våra verksamheter. Vet ni hur många som beställer efterrätt på en vinbar? Eller på puben? Varför måste man erbjuda något sött (vilket oftast en dessert är) efter en god måltid eller till ölen?

Matkravet ställer för närvarande till med ett annat större problem. Personalbristen och kompetensbristen gör att krogar tvingas stänga om man inte har en, oftast flera behövs, kockar som står för matlagningen. Det innebär alltså att företag tvingas slå igen en kanske blomstrande verksamhet som skapar jobb och skatteintäkter för att man inte kan producera varmrätter i den skala som lagstiftningen (vilken är tolkningsbar) kräver. Det är oerhört sorgligt, omodernt och tillväxthämmande i en bransch som håller på att kravla sig upp ur pandemidyn med förbud, restriktioner och sviktande (eller inget) gästunderlag.

Frågan har lyfts i flera forum under flera år, men när man ser till hur lång tid en förenkling av regler tar så lär inte detta hända under min aktiva krögartid. Jag hoppas nästa generation av kreativa företagare kan se en förenklad alkohollagstiftning. Eller egentligen så hade jag hoppats på ett mycket snabbt förfarande av en modernisering av alkohollagstiftningen. Det handlar återigen om den politiska viljan, kanske man ska benämna den för oviljan då det är folkhälsoargumenten som styr alkohollagstiftningen. Vilket i mina ögon är dubbelmoral om man sneglar på Systembolagets hemleverans av sprit. Där finns ingen gräns på volym. Inget matkrav heller. Vem behöver 997 flaskor billig starksprit hemlevererad? För eget bruk.

Min önskan är att varje restaurang, vinbar eller pub själv får välja vilket matutbud man vill erbjuda sina gäster även om man serverar alkohol. Allt annat är egentligen orimligt när året är 2022.

Jeanette Bohman

Swedish Wine Center Vinbar i Malmö