Svenska butikshandlare krävs nu på tusentals kronor för tobaksförsäljning.

Redan nu varnar flera glesbygdsföretagare för konsekvenserna. ”Konsumenten kommer till slut inte att handla hos oss längre. Då är det bara att lägga ner”, säger butiksägaren Maria Nilsson i Krokom.

 

FÖRETAGSKLIMATET I SVERIGE Under hösten kommer svenska butikshandlare för första gången att krävas på flera tusen kronor för tillstånd att sälja snus- och cigaretter. Detta fastställer den nya tobakslagen, som tidigare har uppmärksammats för att införa rökförbud på utomhusserveringar. Exakt hur mycket företagen måste betala varierar från kommun till kommun. Men enligt en genomgång som fPlus har gjort, landar avgiften i flera fall på cirka 9 000 kronor, utifrån en genomsnittlig handläggningstid på åtta timmar. I extremfall som Östersund och Borås, uppgår avgiften till hela 11 000–12 000 kronor.

Därtill tillkommer den årliga tillsynsavgiften som från och med i år kostar runt 4 000–6 000 kronor runtom i landet.

Även om det kan låta lite för större dagligvaruföretag i storstäderna, är det avgörande för småföretag som redan nu dras med lövtunna marginaler, förklarar Bo Göran ”Bogge” Bolstad, som driver Frendobutiken i Storuman.